Voor kwekers door kwekers

Van buiten lijkt het een eenvoudige boerenschuur….Maar de buitenkant geeft een vertekend beeld want eenmaal binnen staan we in een compleet uitgeruste werkplaats. Ergens midden tussen de machines vinden we Marco. Hij is de man van het mechanisatie bedrijf KOBO. Het mechanisatie bedrijf van Leuveld Boomkwekerijen.

Marco is al jaren de technische man bij Leuveld. Van het wisselen van een band van een bus of trekker tot het ontwikkelen van een nieuwe machine, het wordt allemaal gedaan vanuit diezelfde schuur. Door de snelle ontwikkeling van de kwekerij, kwam er steeds meer vraag naar het ontwikkelen van machines. In het begin vooral het aanpassen van al bestaande machines. Even een kleine aanpassing om hem net iets beter, sneller en makkelijker te laten werken. Marco bedacht samen met de mannen van de kwekerij, een oplossing en wat zijn ogen zien, maken zijn handen.

Inmiddels gaat het veel verder dan dit. Er worden complete nieuwe machines ontwikkeld. Van de tekentafel tot aan het testen en toepassen in de praktijk. “Het kan allemaal in huis en dat is een enorm voordeel”, zeggen Harald en Marco. We weten hoe het werkt in de kwekerij maar we weten ook wat er technisch mogelijk is. Die combinatie is ijzersterk gebleken want er zijn inmiddels al vele machines gebouwd. Veel machines voor in de eigen kwekerij van Leuveld maar even zo goed ook vele machines die we hebben verkocht aan collega kwekers in Nederland en ver daarbuiten.

Robotica bij Leuveld

Afgelopen jaar zijn we een heel nieuw project gestart. Geheim en veel werk aan de winkel maar…. Marco geeft ons toch een voorproefje. We bouwen hier met een team van experts aan een zelfstandig werkende knip- en steek robot. We hebben heel veel steek- en knipwerk in de kwekerij. Dat is fysiek zwaar werk en voor de kwaliteit van de planten is het heel belangrijk dat deze werkzaamheden altijd op tijd worden uitgevoerd. Dat gaat gewoon niet meer met de hand en de eenvoudigere machines die we nu gebruiken. Dus moest er een oplossing komen. Samen met Bart, Michel en Harald, werden de eerste ideeën ontwikkeld.

Een geheel zelfstandig werkende robot die 3 rijen planten gelijktijdig kan knippen of rondsteken, moet het gaan worden. Er zitten al heel veel uren denk- en ontwikkelwerk in maar de eerste resultaten zien er veelbelovend uit.